Francúzske croissanty

 loading

Suroviny:

  • 75 g pšeničného kvásku lievito madre
  • 550 g pšeničnej hladkej múky 00 extra
  • 60 g práškového cukru
  • 12 g soli
  • 310 g masla

Postup:

  1. Pred prípravou croissantov tri krát po sebe dokŕmime kvások. V miesiči s hákom premiesime múku, cukor a soľ pri nízkych otáčkach. Postupne pridávame mlieko a miesime ešte 5 minút. Nakoniec pridáme kvások a maslo. Po 5 minútach zvýšime rýchlosť a miesime ešte 5 – 10 minút, dokiaľ cesto nie je elastické.  Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote 4 – 5 hodín.
  2. Medzitým pripravíme maslo, ktoré položíme na papier na pečenie a prekryjeme ho druhým papierom o veľkosti 25 x 18 cm. Valčekom maslo stláčame za postupného otáčania o 90 stupňov do veľkosti papiera a následne ho dáme do chladničky stuhnúť.
  3. Vykysnuté cesto preložíme do mikroténového sáčku, roztlačíme ho na veľkosť sáčku a vložíme na noc do chladničky.
  4. Vychladnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a na povrchu poprášime múkou. Rozvaľkáme ho na veľkosť 25 x 36 cm. Stuhnuté maslo položíme na vyvaľkané cesto tak, aby sme z ľavej strany prikryli cestom 1/3 masla a z druhej strany 2/3 masla. Cesto s maslom rozvaľkáme na 9 mm a preložíme na 4 časti. Na ceste naznačíme štvrtiny a oba kratšie konce preložíme do stredu, kde sa stretávajú a mierne prekrývajú. Následne opäť preložíme na polovicu tak, aby sme získali kváder, ktorý rozvaľkáme do výšky 2 cm. Cesto opäť vložíme do chladničky na 60 minút.
  5. Vychladnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a rozvaľkáme do výšky 10 mm. Cesto preložíme na 3 časti tak, že si naznačíme tretiny po dĺžke cesta, preložíme kratšiu stranu sprava doľava a zľava doprava. Poskladané cesto rozvaľkáme na výšku 2,5 cm. Cesto opäť vložíme do chladničky na 1,5 hodiny. Následne ho preložíme na múkou vysypanú dosku, rozvaľkáme do výšky 2 cm a vložíme do mrazničky na 30 minút.
  6. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na šírku 28 cm a hrúbku 5 mm, orežeme horný a spodný okraj a podľa pravítka naznačíme trojuholníky s rozmerom 12 x 28 cm, vždy jeden v protiľahlej strane. Naznačené trojuholníky vyrežeme. Každý trojuholník jemne stlačíme od širšej časti až po špic a následne stočíme do tvaru croissantu.
  7. Croissanty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie stočeným špicom zospodu. Croissanty prikryjeme a necháme kysnúť, dokiaľ nezdvojnásobia svoj objem. Povrch croissantov potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme  v predhriatej rúre na 175 °C cca 15 – 20 minút.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami

Viac receptov

Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska