Kváskové chrumkavé bagety

 decoding

Suroviny na rozkvas:

  • 70g hladkej chlebovej múky T650 Kváskovanie
  • 70g ražného kvásku
  • 70g pitnej vody

Suroviny na bagety:

  • 210g rozkvasu
  • 900g hladkej múky 00 extra Kváskovanie
  • 630g pitnej vody
  • 2 ČL soli

Postup:

  1. Všetky suroviny na rozkvas zmiešajte v mise, prekryte bavlnenou utierkou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 6-8 hodín.
  2. Múku zmiešajte s vodou a nechajte odpočinúť 30-60 min. Počas tejto doby sa v múke aktivuje lepok a s cestom sa bude lepšie pracovať. Následne pridajte nakysnutý rozkvas a soľ a mixujte v robote na stredných otáčkach po dobu 7-10 min. Cesto by sa malo odliepať od stien misy. To, že je cesto správne nakysnuté, spoznáte tak, že sa po natiahnutí netrhá, ale ostáva elastické a pružné.
  3. Cesto preložte do sklenej nádoby a nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote 2 hodiny. Počas kysnutia ho každých cca 15 min. preložte. Cesto prekladajte zo všetkých strán, vďaka prekladom a naťahovaniu sa lepok plne aktivuje a cesto spevnie. Následne nechajte cesto odpočívať a kysnúť bez prekladania ďalšie 2 hodiny.
  4. Po nakysnutí cesto preložte na múkou vysypanú dosku a rozdeľte ho na 6 častí. Z každej časti vyvaľkajte bagety a preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorého povrch pomúčte. Papier skladajte tak, aby bola každá bageta od seba oddelená a nedošlo tak k zlepeniu počas kysnutia cesta. Bagety prikryte bavlnenou utierkou a buď nechajte kysnúť pri izbovej teplote ďalšie 3-4 hodiny alebo bagety vložte na noc do chladničky a nechajte kysnúť 13 hodín.
  5. Rúru predhrejte na 230 °C. Bagety pred vložením do rúry narežte žiletkou alebo ostrým nožom a dajte piecť.
  6. Zároveň s bagetami do rúry dajte na 15 minút plech s vodou. Po 15 minútach plech vyberte, teplotu znížte na 210 °C a dopekajte ešte asi 15-20 minút. Bagety nechajte vychladnúť na mriežke.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami

Viac receptov

Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska