Kváskový makový závin

Suroviny rozkvas:
- 100 g kvásku
- 100 g pšeničnej hladkej múky 00 extra
- 100 g vody
Suroviny cesto:
- 300 g rozkvasu
- 500 g pšeničnej hladkej múky 00 extra
- 210 g mlieko
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 100 g bravčovej masti
- citrónová kôra
- štipka soli
Suroviny náplň:
- 500 g mletého maku
- 200 g kryštálového cukru
- citrónová kôra
- 200 ml mlieka
- 100 g masla
Postup:
- Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 6 hodín. V 2/3 mlieka roztopíme maslo a privedieme do varu. Prisypeme cukor, mak a citrónovú kôru. Ak je plnka príliš hustá, prilejeme zvyšné mlieko. Necháme vychladnúť.
- V miesiči vymiesime mlieko s múkou a necháme postáť 20 minút. Primiesime rozkvas a necháme prikryté postáť 30 minút. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Cesto necháme nakysnúť na dvojnásobok asi 8-10 hodín. Po nakysnutí cesto rozdelíme na dve časti, každú rozvaľkáme, natrieme makovou náplňou a zrolujeme. Necháme kysnúť 2-3 hodiny.
- Po nakysnutí pečieme v predhriatej rúre na 220 °C so záparou cca 10 minút a následne na 180 °C bez zápary ďalších 30 minút.


Viac receptov
Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie
Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.
2023 © PENAM SLOVAKIA, a.s
