Kváskový makový závin

 decoding

Suroviny rozkvas:

  • 100 g kvásku
  • 100 g pšeničnej hladkej múky 00 extra
  • 100 g vody

Suroviny cesto:

  • 300 g rozkvasu
  • 500 g pšeničnej hladkej múky 00 extra
  • 210 g mlieko
  • 1 vajce
  • 100 g cukru
  • 100 g bravčovej masti
  • citrónová kôra
  • štipka soli

Suroviny náplň:

  • 500 g mletého maku
  • 200 g kryštálového cukru
  • citrónová kôra
  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla

Postup:

  1. Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 6 hodín. V 2/3 mlieka roztopíme maslo a privedieme do varu. Prisypeme cukor, mak a citrónovú kôru. Ak je plnka príliš hustá, prilejeme zvyšné mlieko. Necháme vychladnúť.
  2. V miesiči vymiesime mlieko s múkou a necháme postáť 20 minút. Primiesime rozkvas a necháme prikryté postáť 30 minút. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Cesto necháme nakysnúť na dvojnásobok asi 8-10 hodín. Po nakysnutí cesto rozdelíme na dve časti, každú rozvaľkáme, natrieme makovou náplňou a zrolujeme. Necháme kysnúť 2-3 hodiny.
  3. Po nakysnutí pečieme v predhriatej rúre na 220 °C so záparou cca 10 minút a následne na 180 °C bez zápary ďalších 30 minút.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska