Kváskový pšenično-ražný chlieb

 loading

Suroviny na rozkvas:

  • 200g ražnej celozrnnej múky Kváskovanie
  • 100g ražného kvásku
  • 200g pitnej vody

Suroviny na chlieb:

  • 400g ražného rozkvasu
  • 350g ražnej chlebovej múky Kváskovanie
  • 250g chlebovej múky T650 Kváskovanie
  • 400g vody
  • 2 ČL soli
  • rasca podľa chuti

Ako budeme postupovať:

  1. Všetky suroviny na rozkvas zmiešajte v mise, prekryte bavlnenou utierkou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 6-8 hodín.
  2. Múku zmiešajte s vodou a nechajte odpočinúť 30 min. Počas tejto doby sa v múke aktivuje lepok a s cestom sa bude lepšie pracovať. Následne pridajte nakysnutý rozkvas, soľ a rascu a mixujte v robote na stredných otáčkach po dobu 7-10 min. Cesto by malo byť lepkavé.
  3. Cesto preložte na múkou vysypanú dosku a vytvarujte z neho bochník. Ten preložte do múkou vysypanej formy a nechajte kysnúť buď v chladničke cca 10-12 hodín, alebo nechajte bochník kysnúť pri izbovej teplote 3-4 hodiny.
  4. Rúru predhrejte na 230 °C. Cesto opatrne preklopte na plech vystlaný papierom na pečenie, žiletkou alebo ostrým nožom urobte zárezy a dajte piecť.
  5. Zároveň s chlebom do rúry dajte na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach plech vyberte, teplotu znížte na 200 stupňov a dopekajte ešte asi 25 minút. Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami

Viac receptov

Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska