Kváskový pšenično-ražný chlieb

Suroviny na rozkvas:
- 200g ražnej celozrnnej múky Kváskovanie
- 100g ražného kvásku
- 200g pitnej vody
Suroviny na chlieb:
- 400g ražného rozkvasu
- 350g ražnej chlebovej múky Kváskovanie
- 250g chlebovej múky T650 Kváskovanie
- 400g vody
- 2 ČL soli
- rasca podľa chuti
Ako budeme postupovať:
- Všetky suroviny na rozkvas zmiešajte v mise, prekryte bavlnenou utierkou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 6-8 hodín.
- Múku zmiešajte s vodou a nechajte odpočinúť 30 min. Počas tejto doby sa v múke aktivuje lepok a s cestom sa bude lepšie pracovať. Následne pridajte nakysnutý rozkvas, soľ a rascu a mixujte v robote na stredných otáčkach po dobu 7-10 min. Cesto by malo byť lepkavé.
- Cesto preložte na múkou vysypanú dosku a vytvarujte z neho bochník. Ten preložte do múkou vysypanej formy a nechajte kysnúť buď v chladničke cca 10-12 hodín, alebo nechajte bochník kysnúť pri izbovej teplote 3-4 hodiny.
- Rúru predhrejte na 230 °C. Cesto opatrne preklopte na plech vystlaný papierom na pečenie, žiletkou alebo ostrým nožom urobte zárezy a dajte piecť.
- Zároveň s chlebom do rúry dajte na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach plech vyberte, teplotu znížte na 200 stupňov a dopekajte ešte asi 25 minút. Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.


Viac receptov
Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie
Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.
2023 © PENAM SLOVAKIA, a.s
