Mramorová brioška

 decoding

Suroviny rozkvas:

  • 70 g kvásku
  • 70 g hladkej pšeničnej múky 00 extra
  • 70 g vody

Suroviny cesto:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky 00 extra
  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 g mlieka
  • 200 g masla
  • štipka soli
  • 2 PL čierneho kakaa

Postup:

  1. Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 6 hodín. Vykysnutý́ rozkvas, vajcia, cukor, mlieko a štipku soli vymiesime v miesiči dohladka. Pridáme múku a vymiesime kompaktné, nelepivé cesto. Nakoniec pridáme na plátky nakrájané́ a zmäknuté́ maslo. Miesime na nízkych otáčkach cca 8 minút.
  2. Vymiesené cesto necháme odpočívať cca 10 minút a miesenie znova opakujeme, pokiaľ nevznikne jemné, vláčne cesto, ktoré sa odliepa od stien misy miesiča.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť ponecháme v miesiči a pridáme kakao a mlieko. Miesime, dokiaľ sa kakao rovnom erne nespojí s cestom. Obe cestá necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 8 – 10 hodín.
  4. Vykysnuté svetlé cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Tmavé cesto rozvaľkáme na veľkosť polovice svetlého cesta. Tmavé cesto položíme na jednu polovicu svetlého cesta a prekryjeme druhou polovicou. Rozrežeme ich na dve rovnaké časti, preložíme na seba a jemne rozvaľkáme. Znovu prerežeme a preložíme jednu časť na druhú. Necháme chvíľu postáť a následne cesto jemne rozvaľkáme. Tento postup opakujeme ešte päť krát, dokiaľ nám nevzniknú tenké, striedavé vrstvy cesta.
  5. Cesto nakoniec rozrežeme na 3 pásy, zapletieme a vložíme do maslom natretej a múkou vysypanej toastovej formy. Necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 3 hodiny. Pred pečením povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami

Viac receptov

Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska