Príprava ražného kvásku

 loading

Suroviny potrebné na založenie kvásku:

  • Ražná celozrnná múka Kváskovanie
  • Pitná voda
  • 1 ČL medu

Ako správne pripraviť kvások:

  1. Príprava kvásku je istý druh pekárskej alchýmie a vyžaduje si čas a trpezlivosť. Ak však vyčkáte a budete postupovať pri založení kvásku správne, odvďačí sa vám nielen krásne nadýchanými chlebíkmi, ale aj chutným sladkým pečivom.
  2. V prvý deň založenia kvásku zmiešajte v čistej sklenej nádobe 100g celozrnnej ražnej múky so 100g vody do konzistencie hustejšieho cesta. Pridajte med a dobre zamiešajte. Med podporuje proces fermentácie, vďaka čomu budú baktérie potrebné na kvasný proces aktívnejšie. Prikryte bavlnenou utierkou alebo zakryte viečkom, avšak tak, aby mal kvások prísun vzduchu. Nechajte pracovať 24 hodín pri izbovej teplote.
  3. Na druhý deň kvások skontrolujte. Pokiaľ sa neobjavili bublinky, nechajte kvások pracovať do ďalšieho dňa.
  4. Na tretí deň by už mali byť v kvásku známky fermentácie, ktoré spoznáte podľa malých vzduchových bubliniek. Kvások mohol čiastočne zväčšiť svoj objem. Odoberte polovicu kvásku. Tento kvások je zatiaľ veľmi slabý a nepoužiteľný na pečenie, takže ho môžete zahodiť. Do zvyšnej polovice kvásku pridajte opäť 100g ražnej celozrnnej múky a 100g vody. Dobre zamiešajte a nechajte pracovať do ďalšieho dňa.
  5. Tento postup opakujte minimálne 7 dní. To, že je kvások pripravený na pečenie spoznáte podľa toho, že jeho objem sa po prikŕmení zvýši 2-3 násobne.

Naše tipy pre Vás:

Na pečenie používajte kvások, ktorý je dokŕmený len pár hodín. Jeho vôňa by mala byť sladkastá, nemala by byť nakyslá. Ak kvások vonia príliš kyslo, je to znak toho, že je „hladný“ a treba ho znova prikŕmiť. To, že je kvások pripravený na pečenie, spoznáte aj jednoduchým „kuchynským“ testom: do pohára s vodou vložte malé množstvo kvásku. Pokiaľ klesne na dno, nie je vhodný na pečenie a potrebuje ešte čas na dokysnutie. Ak vám kvások vypláva na povrch, je pripravený, správne nakysnutý a môžete z neho začať piecť.

Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami

Viac receptov

Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska