Semienkový chlieb

 loading

Suroviny:

  • 400 g pšeničnej chlebovej múky T650
  • 100 g hladkej pšeničnej múky 00 extra
  • 350 g vody
  • 2 PL kvásku
  • 2 ČL soli
  • 3 PL rôznych semienok

Postup:

  1. Zmiešame vodu s múkou a necháme postáť 30 minút.
  2. Zapracujeme kvások a necháme opäť postáť 30 minút.
  3. Cesto presunieme do miesiča, pridáme soľ a miesime, pokiaľ sa v priebehu cca 7 – 10 minút nezačne odlepovať od stien misy.
  4. Následne ho necháme opäť niekoľko minút odpočinúť, preložíme na pracovnú dosku a natiahneme do čo najväčších rozmerov tak, aby sa netrhalo.
  5. Povrch cesta posypeme semienkami a zložíme postupne z každej zo štyroch strán takým spôsobom, aby nám vznikol bochník.
  6. Cesto presunieme do sklenej misy a necháme kvasiť cca 3 – 4 hodiny, pričom ho každých 45 minút zo stredu preložíme.
  7. Nakvasené cesto opatrne položíme na pomúčenú dosku, stočíme a vložíme do múkou vysypanej ošatky.
  8. Cesto prikryjeme utierkou a necháme v chladničke kvasiť pri teplote 6 °C cca 13 – 16 hodín.
  9. Rúru si spoločne s liatinovým hrncom predhrejeme na maximálnu teplotu, cesto vyklopíme z ošatky na papier na pečenie, narežeme od vrchu smerom nadol a vložíme do vyhriateho hrnca.
  10. Pečieme prikryté 25 minút pri maximálnej teplote 260 °C, následne chlebík dopekáme ďalších 25 minút odokrytý pri teplote 225 °C.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami

Viac receptov

Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska