Trojfarebný chlieb

Suroviny:
- 450 g pšeničnej chlebovej múky T650
- 300 g vody
- 2 PL kvásku
- 2 PL červenej papriky
- 1 ČL čierneho potravinárskeho farbiva
- 3 zarovnané ČL soli
Postup:
- V mise zmiešame vodu s múkou a necháme postáť cca 30 minút. Pridáme kvások, premiešame a necháme postáť ďalších 30 minút.
- Cesto rozdelíme do 3 menších mís.
- Do jedného cesta pridáme červenú papriku a 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli, do druhého cesta pridáme čierne farbivo a 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli.
- Obe cestá separátne dobre premiešame tak, aby sa zjednotila ich farba.
- Do tretieho cesta pridáme 1 zarovnanú lyžičku soli a dobre premiesime.
- Cestá necháme kysnúť cca 2 hodiny. Následne svetlé cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a natiahneme. Na svetlé cesto preložíme čierne cesto a natiahneme k okrajom svetlého cesta. Rovnako postupujeme aj s paprikovým cestom.
- Naukladané cestá preložíme do stredu z oboch strán a premiestnime do sklenenej nádoby, kde budeme cesto prekladať zo všetkých štyroch strán každých 30 minút po dobu 2 hodín.
- Ku koncu kysnutia nám vznikne mramorový vzor cesta. Cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a opatrne stočíme. Preložíme do ošatky a necháme kysnúť v chlade pri 7 °C cca 13 – 16 hodín.
- Pečieme v predhriatej rúre v liatinovom hrnci prikryté 25 minút pri maximálnej teplote 260 °C, následne chlebík dopekáme ďalších 25 minút odokrytý pri teplote 225 °C.


Viac receptov
Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie
Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.
2023 © PENAM SLOVAKIA, a.s
