Trojfarebný chlieb

 loading

Suroviny:

  • 450 g pšeničnej chlebovej múky T650
  • 300 g vody
  • 2 PL kvásku
  • 2 PL červenej papriky
  • 1 ČL čierneho potravinárskeho farbiva
  • 3 zarovnané ČL soli

Postup:

  1. V mise zmiešame vodu s múkou a necháme postáť cca 30 minút. Pridáme kvások, premiešame a necháme postáť ďalších 30 minút.
  2. Cesto rozdelíme do 3 menších mís.
  3. Do jedného cesta pridáme červenú papriku a 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli, do druhého cesta pridáme čierne farbivo a 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli.
  4. Obe cestá separátne dobre premiešame tak, aby sa zjednotila ich farba.
  5. Do tretieho cesta pridáme 1 zarovnanú lyžičku soli a dobre premiesime.
  6. Cestá necháme kysnúť cca 2 hodiny. Následne svetlé cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a natiahneme. Na svetlé cesto preložíme čierne cesto a natiahneme k okrajom svetlého cesta. Rovnako postupujeme aj s paprikovým cestom.
  7. Naukladané cestá preložíme do stredu z oboch strán a premiestnime do sklenenej nádoby, kde budeme cesto prekladať zo všetkých štyroch strán každých 30 minút po dobu 2 hodín.
  8. Ku koncu kysnutia nám vznikne mramorový vzor cesta. Cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a opatrne stočíme. Preložíme do ošatky a necháme kysnúť v chlade pri 7 °C cca 13 – 16 hodín.
  9. Pečieme v predhriatej rúre v liatinovom hrnci prikryté 25 minút pri maximálnej teplote 260 °C, následne chlebík dopekáme ďalších 25 minút odokrytý pri teplote 225 °C.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami

Viac receptov

Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska