Vianočné Pandoro

 decoding
  • 315 g pšeničnej hladkej múky 00 extra
  • 80 g kvásku lievito madre 3x po sebe nakŕmené
  • 260 g celých vajec
  • 95 g cukor kryštal
  • 110 g masla izbovej teploty

Suroviny 1. cesto:

  • 55 g pšeničnej chlebovej múky T650
  • 4 g diastatického sladu
  • 5 g soli
  • 55 g žĺtkov
  • emulzia
  • 20 g smotany

Suroviny emulzia:

  • 120 g masla izbovej teplota
  • 25 g masla
  • 55 g cukru kryštál
  • 10 g medu
  • 1 vanilkový struk – semienka

Postup 1. cesto:

  1. Do nádoby kuchynského robota dáme múku, LM na malé kúsky a 200g vajec.
  2. Na minimálnej rýchlosti vypracujeme kompaktné lesklé cesto.
  3. Pomaly pridáme aj zvyšok vajec a cukor tiež po častiach.
  4. Nakoniec maslo podobným spôsobom.
  5. Uložíme do nádoby na kysnutie cca 12 hod pri 28 °C.
  6. Medzi tým si urobíme emulziu.
  7. Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme k ostatným surovinám, pripraveným spolu v miske.
  8. Zmiešame na kompaktnú lesklú hmotu, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Postup 2. cesto:

  1. Z vykysnutého prvého cesta rukou uvoľníme vzduch a dáme na pol hodiny do mrazničky. Do nádoby robota potom vložíme polovicu cesta a zvyšok odložíme do chladničky. Do nádoby robota k prvému cestu pridáme múku a slad. Dobre vymiesime, pridáme zvyšok prvého cesta z chladničky a soľ a znovu vymiesime. Postupne pridáme žĺtky a zapracujeme ich do cesta. Ďalej pomaly pridáme emulziu. Nakoniec prilievame smotanu. Cesto premiestnime do nádoby na 40 minút pri 28 °C a každých 20-30 minút v priebehu asi 1,5 hodiny prekladáme.
  2. Prikryjeme a 20 minút necháme odpočívať. Necháme kysnúť asi 6 hod pri 28 °C. Kým sa zahreje rúra, odstránime fóliu z nádoby s cestom, aby sa urobila jemná kôrka. Pred vložením do rúry popicháme povrch cesta jemnou ihlou na šitie.
  3. Pečieme bez ventilátora na 170 °C cca 50 minút. Po upečení necháme Pandoro 1,5 hodiny vo forme vychladnúť.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekárnami

Viac receptov

Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavé recepty

Pozadí receptů

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska