Kto šetrí, má za tri. Toto porekadlo platí aj v prípade potravín, nie však v klasickom slova zmysle. Skôr by sme mali povedať, že „Kto šetrí ten, čo neplytvá“. Nikto z nás rád nevyhadzuje pokazené potraviny. Bohužiaľ však žijeme v tak rýchlom svete, v ktorom častokrát zabudneme jedlo správne uskladniť. Akými spôsobmi je teda možné skladovať kváskový chlieb a iné druhy a ktorý zo spôsobov odporúčajú sami pekári?
Bavlnená utierka alebo textilné vrecko
Považuje sa za najlepší spôsob uskladnenia chleba a pečiva. Namiesto utierky je možné používať tiež plátenné vrecúško (zakúpené či vlastnej výroby), ktoré pohodlne stiahnete šnúrkou. Pokiaľ si pečiete domáci chlieb alebo kupujete čerstvo upečený chlieb – teda ešte teplý – nechajte ho najprv celkom vychladnúť na vzdušnom mieste. Až potom ho zabaľte do utierky a umiestnite do chlebníka.
Papierové vrecko
Papierové vrecko poznáme zo všetkých obchodov a predajní – či už v klasickej celo papierovej podobe alebo ako kombinované vrecko z papiera a plastu opatrené dierkami, aby chlieb „dýchal“. Kupovaný aj domáci chlieb si v papierovom vrecku zachová svoju chrumkavú kôrku, ale bude veľmi rýchlo tvrdý.
Chlebník
Chlebník je asi tou najvhodnejšou cestou, ako najlepšie a najdlhšie uchovať chlieb a pečivo všeobecne. Podľa majstrov pekárov je však vhodné chlieb najskôr zabaliť do látkovej utierky a následne ho zavrieť do chlebníka. Utierka je priedušná, ale zároveň chlieb chráni pred oschnutím.