Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať?
Prehrýzli ste sa samotnými začiatkami? Máte za sebou úspešné prípravy cesta na kváskový chlieb alebo chlieb z droždia a riešite, čo ďalej? Pozrieme sa, ako by mal správne vyzerať upečený chlieb, čo si na ňom všímať a ako sa uistiť, že je naozaj hotový.
3 spôsoby, ako upiecť chlieb
V praxi existujú 3 spôsoby, akými môžete svoje hrdo vypracované cesto premeniť v chrumkavý chlieb. Prvým z nich je pečenie v hrnci. Pri tomto spôsobe pečenia nahrejte rúru na 250 °C. Pri nahrievaní majte v rúre pripravený prázdny hrniec aj s pokrievkou. Potom do hrnca vyklopte vytvarované cesto na chlieb a prvých 15 – 20 minút pečte aj s pokrievkou. Následne pokrievku odstráňte, znížte teplotu v rúre približne na 220 °C a pečte ďalších 15 – 20 minút, než bude chlieb chrumkavý.
Druhou možnosťou je pečenie na kameni, v zapekacej panvici alebo na liatinovom tále. V zásade ide o to, že v tomto prípade pečiete chlieb bez pokrievky na neuzatvorenom podloží alebo v neuzatvorenej nádobe. Preto je potrebné vytvoriť v rúre páru. Na dno rúry teda položte plech, ktorým budete rúru chrániť proti hrdzi a vyliatiu vody. Na plech umiestnite nádobu alebo tál, na ktorom chcete chlieb piecť.
Rúru zohrejte takisto na 230 – 250 °C a na spodný plech nalejte približne 150 ml vody. Po nahriatí rúry umiestnite na tál alebo kameň vytvarované cesto a pečte približne 10 minút. Potom vyvetrajte páru, znížte teplotu o 20 – 30 °C a chlieb do chrumkava dopečte. Polkilový bochník sa pečie približne 30 minút, ale kilový bochník sa zvykne piecť 45 – 50 minút.
Tretím spôsobom, ktorý je najistejší najmä pre začiatočníkov, je pečenie aj kysnutie cesta v rovnakej (vopred vymastenej) nádobe. Najlepšie poslúži klasická smaltovaná alebo železná forma. V tomto prípade nemusíte nikam cesto vyklápať, ale necháte ho vykysnúť vo vymastenej nádobe a potom všetko vložíte do rozpálenej rúry.
Ako by mal hotový chlieb vyzerať?
O správne upečenom chlebe pekári hovoria, že „zvoní“. Znamená to, že má na dotyk tvrdú kôrku, ale pri poklepe na ňu počujete dutý zvuk. Nie je na škodu ani ľahko popraskaná kôrka, ktorá chlebu dodá krásny vzhľad. Vo vnútri však musí byť chlieb vždy mäkký a vláčny.
Taktiež nezabudnite, že ak chlieb posypávate semienkami, nastavte počiatočnú teplotu radšej na 230 °C, nie na 250 °C, a to z toho dôvodu, že semienka sa pri takto vysokých teplotách rýchlo spália.
Pár tipov na záver:
- Chlieb po prvých 10 minútach v rúre rýchlo kynie
- V prvých 10 minútach sa kvôli vlhkému prostrediu rúry nevytvorí kôrka
- Kôrka sa začína tvoriť až po prvých 10 minútach pečenia
- Chlieb je hotový, ak jeho vnútorná teplota dosiahne 90 – 95 °C
Komentáre k článku
Pridať komentár

Tipy & Triky
Pečenie chleba z kvásku verzus z droždia – rozdiely a postrehy
Pečenie chleba je pre mnohých z nás záhadou, ale len do okamihu, než si to skúsime na vlastnej koži. Aký je rozdiel medzi kváskovým alebo takzvaným nekváskovým chlebom z hľadiska prípravy aj z hľadiska chemických procesov?
Upgrade chleba – najobľúbenejšie prísady do domáceho kváskového chleba
Hľadáte inšpiráciu, čím si trochu „okoreniť“ domáci chlieb? Pridať môžete úplne čokoľvek, čo vás napadne. Je ale potrebné dodržiavať jediné zásadné pravidlo – aby múka tvorila podstatný podiel vášho výtvoru. Len v tom prípade by sa dalo skutočne hovoriť o chlebe.
Zásady a možnosti skladovania chleba – ich výhody aj nevýhody
Kto šetrí, má za tri. Toto porekadlo platí aj v prípade potravín, nie však v klasickom slova zmysle. Skôr by sme mali povedať, že „Kto šetrí ten, čo neplytvá“. Akými spôsobmi je teda možné skladovať kváskový chlieb a iné druhy a ktorý zo spôsobov odporúčajú sami pekári?

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie
Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár, buďte prvý.