Upgrade chleba – najobľúbenejšie prísady do domáceho kváskového chleba

Hľadáte inšpiráciu, čím si trochu „okoreniť“ domáci chlieb? Pridať môžete úplne čokoľvek, čo vás napadne. Je ale potrebné dodržiavať jediné zásadné pravidlo – aby múka tvorila podstatný podiel vášho výtvoru. Len v tom prípade by sa dalo skutočne hovoriť o chlebe.

Aké sú najobľúbenejšie prísady?

  • Oškvarky
  • Varené zemiaky
  • Slnečnicové semienka
  • Tekvicové semienka
  • Cibuľa

Oškvarky dajú chlebu nielen vôňu, ale aj dokonalú vláčnosť. Slnečnicové a tekvicové semienka chlieb obohatia z hľadiska zdravých tukov a ak použijete cibuľu, bude chlieb nielen voňavý, ale možno aj ľahučko pikantný.

Okrem týchto ingrediencií máme v zálohe ešte pár ďalších, ktorými si obohatiť obľúbený chlieb.

  • Drvený ľan (semienka možno nadrviť tyčovým mixérom za použitia nástavca na mletie orechov)
  • Grünkern – zelená špalda (pred vmiešaním do cesta je dobré túto prísadu na niekoľko hodín namočiť)
  • Varené zrná ryže, pšena, pohánky, pšenice (ideálne, ak chcete spotrebovať zvyšky)
  • Vločky (nasypte do cesta až na záver – vločky cesto krásne zahustia)
  • Korenie kurkuma

Vyskúšali ste do svojho domáceho pečiva pridať niektorú z týchto ingrediencií alebo máte iný tajný recept?

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár, buďte prvý.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Sklenice Klasy tmavá deska

Tipy & Triky

1.

Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať?

Prehrýzli ste sa samotnými začiatkami? Máte za sebou úspešné prípravy cesta na kváskový chlieb alebo chlieb z droždia a riešite, čo ďalej? Pozrieme sa, ako by mal správne vyzerať upečený chlieb, čo si na ňom všímať a ako sa uistiť, že je naozaj hotový.

Celý článok
5.

Zásady a možnosti skladovania chleba – ich výhody aj nevýhody

Kto šetrí, má za tri. Toto porekadlo platí aj v prípade potravín, nie však v klasickom slova zmysle. Skôr by sme mali povedať, že „Kto šetrí ten, čo neplytvá“. Akými spôsobmi je teda možné skladovať kváskový chlieb a iné druhy a ktorý zo spôsobov odporúčajú sami pekári?

Celý článok
4.

Viete správe kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!

Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ ste si netrúfli? Skúste to so špeciálnymi múkami a vyhnite sa niektorým chybám – radí Lukáš Najmajer, majster pekár kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam.

Celý článok
< >
Místnost s pečivem

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska