Upgrade chleba – najobľúbenejšie prísady do domáceho kváskového chleba
Hľadáte inšpiráciu, čím si trochu „okoreniť“ domáci chlieb? Pridať môžete úplne čokoľvek, čo vás napadne. Je ale potrebné dodržiavať jediné zásadné pravidlo – aby múka tvorila podstatný podiel vášho výtvoru. Len v tom prípade by sa dalo skutočne hovoriť o chlebe.
Aké sú najobľúbenejšie prísady?
- Oškvarky
- Varené zemiaky
- Slnečnicové semienka
- Tekvicové semienka
- Cibuľa
Oškvarky dajú chlebu nielen vôňu, ale aj dokonalú vláčnosť. Slnečnicové a tekvicové semienka chlieb obohatia z hľadiska zdravých tukov a ak použijete cibuľu, bude chlieb nielen voňavý, ale možno aj ľahučko pikantný.
Okrem týchto ingrediencií máme v zálohe ešte pár ďalších, ktorými si obohatiť obľúbený chlieb.
- Drvený ľan (semienka možno nadrviť tyčovým mixérom za použitia nástavca na mletie orechov)
- Grünkern – zelená špalda (pred vmiešaním do cesta je dobré túto prísadu na niekoľko hodín namočiť)
- Varené zrná ryže, pšena, pohánky, pšenice (ideálne, ak chcete spotrebovať zvyšky)
- Vločky (nasypte do cesta až na záver – vločky cesto krásne zahustia)
- Korenie kurkuma
Vyskúšali ste do svojho domáceho pečiva pridať niektorú z týchto ingrediencií alebo máte iný tajný recept?
Komentáre k článku
Pridať komentár

Tipy & Triky
Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať?
Prehrýzli ste sa samotnými začiatkami? Máte za sebou úspešné prípravy cesta na kváskový chlieb alebo chlieb z droždia a riešite, čo ďalej? Pozrieme sa, ako by mal správne vyzerať upečený chlieb, čo si na ňom všímať a ako sa uistiť, že je naozaj hotový.
Zásady a možnosti skladovania chleba – ich výhody aj nevýhody
Kto šetrí, má za tri. Toto porekadlo platí aj v prípade potravín, nie však v klasickom slova zmysle. Skôr by sme mali povedať, že „Kto šetrí ten, čo neplytvá“. Akými spôsobmi je teda možné skladovať kváskový chlieb a iné druhy a ktorý zo spôsobov odporúčajú sami pekári?
Viete správe kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!
Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ ste si netrúfli? Skúste to so špeciálnymi múkami a vyhnite sa niektorým chybám – radí Lukáš Najmajer, majster pekár kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam.

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie
Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár, buďte prvý.