Viete správe kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!

 decoding

Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ ste si netrúfli? Skúste to so špeciálnymi múkami a vyhnite sa niektorým chybám – radí Lukáš Najmajer, majster pekár kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam.

NA ČO SI TREBA DAŤ POZOR

Aj keď vaša stará mama piekla domáci kváskový chlieb ako na bežiacom páse, neznamená to, že to zvládnete hneď bez problémov. Ako sme spomínali, je v tom kus umenia a pekárskeho majstrovstva. Určite sa ho naučíte, len si to vyžaduje trpezlivosť a tréning. Začiatočníci by sa mali vyhnúť týmto chybám:

  1. Nesprávna múka – jej výber je alfou a omegou kváskovania. Áno, existujú aj jedlá, pri ktorých, ak v recepte urobíte drobné zmeny, nič sa nestane. V niektorých prípadoch je výsledok dokonca lepší. Pri kváskovaní to však neplatí! V žiadnom prípade teda NEPOUŽÍVAJTE inú múku ako tú, ktorá je odporúčaná v recepte. Je to veľká chyba, pretože rôzne druhy múk majú rôzne vlastnosti. Napríklad na dokonale nadýchaný chlebík potrebujete iný typ ako na prípravu chutnej pizze alebo croissantov.
  2. Nekvalitný kvások – nemenej dôležitý je zdravý kvások. Ten si vyžaduje vašu neustálu starostlivosť a pozornosť. Ako začiatočníci si to možno neuvedomujete, ale aj kvások je istým spôsobom „živý“. Na to, aby bol dostatočne silný, je potrebné ho kŕmiť. Ako spoznáte, že kvások sa vám podaril? Má mierne kyslastú vôňu a veľa bubliniek.
  3. Rozkvas (štartér) veľa napovie – ide o prvý krok v príprave cesta. Príliš krátko kvasený štartér spôsobí, že cesto je husté a ťažko sa s ním bude pracovať. Ak ho necháte kvasiť pridlho, bude veľmi silný a jeho výsledkom bude  kyslý chlieb.
  4. Miesenie cesta má svoje pravidlá – je nevyhnutné, aby sa jednotlivé ingrediencie navzájom pekne prepojili. Správne vymiesenie zabezpečí, že lepok v ceste je dostatočne pevný. Je to fyzicky dosť náročné a menej zdatní pekári si môžu pomôcť kuchynským robotom. Dávajte si však pozor na intenzitu a rýchlosť otáčok, ak to preženiete, lepková sieť sa môže pretrhnúť. V poslednej fáze by ste preto mali mixér vymeniť za svoje ruky. Pri ražných chleboch si dávajte obzvlášť pozor, pretože cesto sa nemiesi, ale mieša.
  5. Nesprávna veľkosť ošatky – vhodnú veľkosť si viete jednoducho určiť spočítaním všetkých ingrediencií receptu. Vyhnete sa tak napríklad začiatočníckej chybe, že váš chlebík bude príliš nízky. Je to spôsobené veľkou ošatkou, v ktorej sa cesto jednoducho roztečie.
  6. Dĺžka konečného kvasenia – závisí hneď od niekoľkých vecí, ako je kvalita kvásku, sila štartéra, dĺžka kvasenia, teplota v miestnosti, či kvalita použitých múk. Lukáš Najmajer odporúča začiatočníkom nechať cesto kvasiť 5 – 6 hodín pri izbovej teplote alebo 13 – 16 hodín v chladničke. Vtedy ide o tzv. „studené zrenie cesta“.

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár, buďte prvý.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Sklenice Klasy tmavá deska

Tipy & Triky

1.

Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať?

Prehrýzli ste sa samotnými začiatkami? Máte za sebou úspešné prípravy cesta na kváskový chlieb alebo chlieb z droždia a riešite, čo ďalej? Pozrieme sa, ako by mal správne vyzerať upečený chlieb, čo si na ňom všímať a ako sa uistiť, že je naozaj hotový.

Celý článok
2.

Pečenie chleba z kvásku verzus z droždia – rozdiely a postrehy

Pečenie chleba je pre mnohých z nás záhadou, ale len do okamihu, než si to skúsime na vlastnej koži. Aký je rozdiel medzi kváskovým alebo takzvaným nekváskovým chlebom z hľadiska prípravy aj z hľadiska chemických procesov?

Celý článok
3.

Upgrade chleba – najobľúbenejšie prísady do domáceho kváskového chleba

Hľadáte inšpiráciu, čím si trochu „okoreniť“ domáci chlieb? Pridať môžete úplne čokoľvek, čo vás napadne. Je ale potrebné dodržiavať jediné zásadné pravidlo – aby múka tvorila podstatný podiel vášho výtvoru. Len v tom prípade by sa dalo skutočne hovoriť o chlebe.

Celý článok
< >
Místnost s pečivem

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska