Zásady a možnosti skladovania chleba – ich výhody aj nevýhody

Kto šetrí, má za tri. Toto porekadlo platí aj v prípade potravín, nie však v klasickom slova zmysle. Skôr by sme mali povedať, že „Kto šetrí ten, čo neplytvá“. Nikto z nás rád nevyhadzuje pokazené potraviny. Bohužiaľ však žijeme v tak rýchlom svete, v ktorom častokrát zabudneme jedlo správne uskladniť. Akými spôsobmi je teda možné skladovať kváskový chlieb a iné druhy a ktorý zo spôsobov odporúčajú sami pekári?

Bavlnená utierka alebo textilné vrecko

Považuje sa za najlepší spôsob uskladnenia chleba a pečiva. Namiesto utierky je možné používať tiež plátenné vrecúško (zakúpené či vlastnej výroby), ktoré pohodlne stiahnete šnúrkou. Pokiaľ si pečiete domáci chlieb alebo kupujete čerstvo upečený chlieb – teda ešte teplý – nechajte ho najprv celkom vychladnúť na vzdušnom mieste. Až potom ho zabaľte do utierky a umiestnite do chlebníka.

Papierové vrecko


Papierové vrecko poznáme zo všetkých obchodov a predajní – či už v klasickej celo papierovej podobe alebo ako kombinované vrecko z papiera a plastu opatrené dierkami, aby chlieb „dýchal“. Kupovaný aj domáci chlieb si v papierovom vrecku zachová svoju chrumkavú kôrku, ale bude veľmi rýchlo tvrdý.

Chlebník

Chlebník je asi tou najvhodnejšou cestou, ako najlepšie a najdlhšie uchovať chlieb a pečivo všeobecne. Podľa majstrov pekárov je však vhodné chlieb najskôr zabaliť do látkovej utierky a následne ho zavrieť do chlebníka. Utierka je priedušná, ale zároveň chlieb chráni pred oschnutím.

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár, buďte prvý.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Sklenice Klasy tmavá deska

Tipy & Triky

1.

Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať?

Prehrýzli ste sa samotnými začiatkami? Máte za sebou úspešné prípravy cesta na kváskový chlieb alebo chlieb z droždia a riešite, čo ďalej? Pozrieme sa, ako by mal správne vyzerať upečený chlieb, čo si na ňom všímať a ako sa uistiť, že je naozaj hotový.

Celý článok
4.

Viete správe kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!

Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ ste si netrúfli? Skúste to so špeciálnymi múkami a vyhnite sa niektorým chybám – radí Lukáš Najmajer, majster pekár kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam.

Celý článok
2.

Pečenie chleba z kvásku verzus z droždia – rozdiely a postrehy

Pečenie chleba je pre mnohých z nás záhadou, ale len do okamihu, než si to skúsime na vlastnej koži. Aký je rozdiel medzi kváskovým alebo takzvaným nekváskovým chlebom z hľadiska prípravy aj z hľadiska chemických procesov?

Celý článok
< >
Místnost s pečivem

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska