Zásady a možnosti skladovania chleba – ich výhody aj nevýhody
Kto šetrí, má za tri. Toto porekadlo platí aj v prípade potravín, nie však v klasickom slova zmysle. Skôr by sme mali povedať, že „Kto šetrí ten, čo neplytvá“. Nikto z nás rád nevyhadzuje pokazené potraviny. Bohužiaľ však žijeme v tak rýchlom svete, v ktorom častokrát zabudneme jedlo správne uskladniť. Akými spôsobmi je teda možné skladovať kváskový chlieb a iné druhy a ktorý zo spôsobov odporúčajú sami pekári?
Bavlnená utierka alebo textilné vrecko
Považuje sa za najlepší spôsob uskladnenia chleba a pečiva. Namiesto utierky je možné používať tiež plátenné vrecúško (zakúpené či vlastnej výroby), ktoré pohodlne stiahnete šnúrkou. Pokiaľ si pečiete domáci chlieb alebo kupujete čerstvo upečený chlieb – teda ešte teplý – nechajte ho najprv celkom vychladnúť na vzdušnom mieste. Až potom ho zabaľte do utierky a umiestnite do chlebníka.
Papierové vrecko
Papierové vrecko poznáme zo všetkých obchodov a predajní – či už v klasickej celo papierovej podobe alebo ako kombinované vrecko z papiera a plastu opatrené dierkami, aby chlieb „dýchal“. Kupovaný aj domáci chlieb si v papierovom vrecku zachová svoju chrumkavú kôrku, ale bude veľmi rýchlo tvrdý.
Chlebník
Chlebník je asi tou najvhodnejšou cestou, ako najlepšie a najdlhšie uchovať chlieb a pečivo všeobecne. Podľa majstrov pekárov je však vhodné chlieb najskôr zabaliť do látkovej utierky a následne ho zavrieť do chlebníka. Utierka je priedušná, ale zároveň chlieb chráni pred oschnutím.
Komentáre k článku
Pridať komentár

Tipy & Triky
Upgrade chleba – najobľúbenejšie prísady do domáceho kváskového chleba
Hľadáte inšpiráciu, čím si trochu „okoreniť“ domáci chlieb? Pridať môžete úplne čokoľvek, čo vás napadne. Je ale potrebné dodržiavať jediné zásadné pravidlo – aby múka tvorila podstatný podiel vášho výtvoru. Len v tom prípade by sa dalo skutočne hovoriť o chlebe.
Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať?
Prehrýzli ste sa samotnými začiatkami? Máte za sebou úspešné prípravy cesta na kváskový chlieb alebo chlieb z droždia a riešite, čo ďalej? Pozrieme sa, ako by mal správne vyzerať upečený chlieb, čo si na ňom všímať a ako sa uistiť, že je naozaj hotový.
Viete správe kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!
Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ ste si netrúfli? Skúste to so špeciálnymi múkami a vyhnite sa niektorým chybám – radí Lukáš Najmajer, majster pekár kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam.

Niečo z nášho Instagramu
@mukykvaskovanie
Toto sú internetové stránky spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., IČO: 36 283 576, so sídlom Štúrova 74/138, 949 35 Nitra, zapísanej v OR OS Nitra, oddiel: Sa, vložka č.: 10331/N. Spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. je členom koncernu AGROFERT riadeného spoločnosťou AGROFERT, a.s., IČO: 26185610, so sídlom Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár, buďte prvý.